Depresia este definită de cele mai multe ori ca fiind o stare morbidă, mai mult sau mai puţin durabilă, caracterizată de o tristeţe şi o scădere a tonusului şi energiei. Este o tulburare psihică frecvent întâlnită în spitale şi în jurul nostru. Depresia, numită şi melancolie, este cunoscută din antichitate, dar nici până acum nu s-a ajuns la un consens în ceea ce priveşte etiologia ei. Mulţi dintre noi se confruntă cu depresia usoară cel putin ocazional. Aceste episoade depresive sunt cauzate de factori biologici şi psihosociali, însă simptomele nu devin severe şi durează câteva ore sau cel mult câteva zile.
Ce simţim ? Un sentiment de descurajare, tristeţe, disperare. Chiar dacă negăm starea noastră, ea nu poate trece neobservată de cei din jur, ei ne percep a fi trişti sau deprimaţi. Elementele asociate includ de regulă iritabilitate, labilitatea dispozitiei presărată cu lamentare sau autoapreciere, manie, conflicte interpersonale, reducerea interesului sexual sau a dorintei. Pierderea în greutate fără dietă sau creşteri în greutate, insomnia sau hipersomnia, dificultăţi de concentrare, nehotărârea, diminuarea capacităţii de gândire sunt alte semne ce nu trebuie neglijate, fiind clar simptome ale depresiei.
Depresivul este adesea anxios, dezgustat, descurajat, incapabil să înfrunte cea mai mică dificultate, fiind de asemenea lipsit de initativă. El suferă din cauza neputinţei sale şi are impresia că facultăţile sale intelectuale, mai ales atenţia şi memoria sunt degradate. Sentimentul de inferioritate care rezultă de aici îi sporeste în mare masură simptomatologia.