Anxietatea are puterea de a te face captiv în propria minte. Conform unor studii recente, aproximativ una din 20 de persoane este mai mult sau mai putin anxioasă. Privită dintr-o perspectivă corectă, bine gestionată, anxietatea poate fi transformată într-un instrument de creştere şi evoluţie personală.
Anxietatea înseamnă teamă, nelinişte şi diferite acuze somatice. Stomacul are o activitate intensă, ca şi cum ar fi populat cu plastic denumiţii fluturaşi. În acest caz însă, “fluturaşii” nu sunt provocaţi de fiorii iubirii, ci de cei ai anxietătii. Persoana trăieşte senzatii de disconfort cauzat de crampe, stări de greată, indigestie, diaree, însotite sau nu de puls crescut, dificultăţi de respiraţie sau transpiraţie excesivă. Picioarele dansează mai mult sau mai puţin în ritm, mâinile găsesc în permanenţă ceva de făcut.
Nici noaptea nu este vreun “sol de pace”. Somnul este agitat, populat de coşmaruri, ceea ce determină în timpul zilei o stare de disconfort provocată de oboseală. Se simte depăşit atât de aşteptările celorlalti, cât şi de ale sale. Rezultatul? Explozii emoţionale, udate din plin de lacrimi. Anxietatea face cumva parte din viaţa persoanei încă din copilărie.
Foarte rar cineva devine anxios peste noapte. De obicei, a petrecut anterior ceva vreme într-un mediu încărcat de îngrijorare, teamă, frică, pesimism, perspectivă catastrofică asupra vieţii. Anxiosul are un trecut presărat cu emoţii de coloratură negativă. Anxietatea se dezvoltă cumva “dependentă” de context, de experienţele cotidiene. Este un răspuns al persoanei la stres. De aici se poate deschide drumul către depresie şi consum de alcool şi/sau droguri. Se estimează că un sfert din persoanele anxioase dezvoltă atacuri de panică.
Anxietatea, indiferent sub ce formă este prezentă în condiţia clinică, trebuie tratată psihoterapeutic, nu numai medicamentos. Pe de altă parte, bolile cardiovasculare, respiratorii şi endocrine pot cauza anxietate. Dependenţa de alcool şi droguri îngreunează procesul diagnostic, deoarece chiar consumul acestor substanţe poate genera stări similare cu ale anxietăţii.